Impossible Foods – roślinny burger

Amerykańskie przedsiębiorstwo kryjące się pod tajemniczą nazwą „Impossible Foods”rozpoczęło współprace z fastfoodowym gigantem – Burger Kingiem. Wszystko rozchodzi się o produkowanie burgerów – „impossible whooperów”, które są w 100% wegańskie. Pomysł już dobrze nam znany, jednak badania i testy przeprowadzone przez kalifornijską firmę zapowiadają prawdziwą rewolucję

Czym dokładnie jest Impossible Foods?

To firma, która rozpoczęła swoją działalność w 2011 roku w Redwood City w stanie Kalifornia. Głównym celem, który przyświeca pracę amerykanów to tworzenie zamienników produktów mięsnych oraz nabiałowych. Burger o którym dzisiaj mowa powstał w 2016 roku. Od ubiegłego miesiąca Impossible Foods prowadzi współpracę z Burger Kingiem, za parę miesięcy otwierają nową siedzibę w Oakland, a na początku przyszłego roku planują wejść na rynek azjatycki.

Z czym to się je?

Pracownicy Impossible Foods, którzy głównie są naukowcami i badaczami żywieniowymi odkryli, że hem, który odpowiada za smak oraz kolor mięsa znajduję się również w roślinach. Hem jest żelazoprofiną, a tak naprawdę to grupa enzymów występująca między innymi w hemoglobinie czy cytochromach.Poprzez jego ekstrakcje, a następnie działanie na poziomie molekularnym stworzyli mieszankę, która przypomina i smakuje jak mięso. Oprócz hemu w skład tego produktu wchodzą białka pochodzące z ziemniaków i pszenicy. Xantan odpowiada za fermentację, a roślina konjac pełni funkcję elementu łączącego wszystkie składniki. Do smaku używa się również tłuszczy z oleju kokosowego oraz soi.

Obrazek przedstawia produkt firmy Impossible Foods, a dokładnie Impossible Whoopera. Jest to wynik współpracy Impossible Foods z Burger Kingiem. Oprócz roślinnego mięsa w środku znajdują się pikle, cebula pomidor oraz biały sos

Rewolucja?

Jak najbardziej! Wyniki badań, które opisują ewentualne zmiany zachodzące pod wpływem alternatywy dla mięsnego burgera nie kłamią. Wyprodukowanie jednego „impossible burgera” wiąże się z zaoszczędzeniem wody z 10 minutowego prysznica. Emisja dwutlenku węgla jest mniejsza o równowartość 18 milowej podroży samochodem. Ponad 7 kilometrów kwadratowych ziemi jest „oszczędzane”, ponieważ nie musimy ich wykorzystać do hodowli zwierząt. Liczby mówią same za siebie, a te proste porównania bardzo dobrze obrazują różnicę jaką jest w stanie wywołać ten wegański burger.

Przyszłość

Jeżeli wszystko pójdzie po myśli badaczy z Impossible Foods, to wprowadzą oni swój sztandarowy produkt w ponad tysiącu restauracji w USA. Rozwiąże to również problem ceny burgera, która wynosi, jak na razie, równowartość 45zł. Nie zostaje nam nic innego jak trzymanie kciuków za ten projekt. Być może jego rezultaty wkrótce posmakujemy w Polsce

Strona główna Impossible Foods

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *